Αθερίνα Τριχωνίδας

Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας και δίνει την εντύπωση μιας πλατιάς θάλασσας, ενός πελάγους. Στα γλυκά νερά της φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων το σημαντικότερο είναι η αθερίνα (ή «θυρίγγια» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι), η οποία μετακινείται σε πυκνά σμήνη και τρέφεται με ζωοπλαγκτόν. Η επίσημη ονομασία της είναι Atherina boyeri και ανήκει στην οικογένεια των αθερινιδών (atherinidae). Πρόκειται για ένα μικρό πελαγίσιο ψάρι (μήκους 8-15 εκ.), το οποίο «μεταπήδησε» ιστορικά από τη θάλασσα στη λίμνη μέσω ποταμών και καναλιών και εγκλιματίστηκε απόλυτα στο γλυκό νερό. Στις μέρες μας αποτελεί το κυρίαρχο είδος στην κοινότητα και αναπαράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Η αλιεία της αθερίνας στη λίμνη της Τριχωνίδας κυμαίνεται σε επίπεδα 10.000 έως 15.000 κιλά ανά έτος.

Το ψάρεμα της αθερίνας είναι λεπτοδουλειά, πραγματική τέχνη! Ξεκινά αργά το απόγευμα με το στήσιμο των φωτεινών πηγών που παράγουν φως για αρκετές ώρες και προσελκύουν τα ψάρια. Νωρίς το πρωί, τα αλιευτικά σκάφη βγαίνουν στη λίμνη και το ψάρεμα γίνεται με μακριά δίχτυα που περικυκλώνουν και εγκλωβίζουν τα πυκνά σμήνη της αθερίνας που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο φως. Χρησιμοποιούνται και απόχες, όπως και ένα ειδικό αλιευτικό εργαλείο, ο λεγόμενος «αθερινολόγος», μια τεράστια απόχη που φέρει έναν σάκο βάθους περί τα 1,5 με 2 μέτρα, φτιαγμένο από ψιλό δίχτυ.

Η αθερίνα Τριχωνίδας είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη θαλασσινή και αποτελεί θαυμάσιο έδεσμα! Γίνεται εξαιρετική στο τηγάνι ελαφρώς αλευρωμένη, όπως και το μαριδάκι. Καταναλώνεται ως έχει, τραγανή τραγανή, χωρίς να αφαιρεθεί το κεφάλι, η ουρά και τα κόκκαλα. Παρά το μικρό της μέγεθος, το κρέας της είναι πεντανόστιμο και αποτελεί ένα εκλεκτό έδεσμα που συνδυάζεται υπέροχα με ούζο, τσίπουρο ή λευκό κρασί ΠΟΠ/ΠΓΕ από τη Δυτική Ελλάδα. Ως συνοδεία, μπορείτε να δοκιμάσετε και ένα ελαφρύ ντιπ γιαουρτιού που θα κάνει την αντίθεση. Η αθερίνα είναι εξάλλου πολύ θρεπτική, αφού περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φώσφορο, ιώδιο και ασβέστιο.