Αλίπαστα λιμνοθάλασσας

Τα εκλεκτά ψάρια της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη γαστρονομική και εμπορική αξία όταν παστώνονται, όταν δηλαδή τοποθετούνται σε ένα παχύ στρώμα αλατιού για σύντομο χρόνο με σκοπό τη συντήρησή τους. Πόσο μάλλον όταν το αλάτι προέρχεται από τις περίφημες αλυκές της ίδιας της λιμνοθάλασσας! Τα κυριότερα παστά ή αλίπαστα ψάρια του ξεχωριστού αυτού τόπου είναι οι μικρές τσιπούρες (λίγδες), μερικά είδη κεφαλοειδών και οι σπάροι, και παράγονται κατά βάση σε τοπικές οικοτεχνίες.

Το πάστωμα θεωρείται μία από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το αλάτι ως συντηρητικό, και μάλιστα το θεωρούσαν σύμβολο λεπτότητας. Λάτρευαν τα παστά ψάρια («ταριχευμένα» τα έλεγαν), και η κατανάλωσή τους αποτελούσε ένδειξη ευπορίας και εκλεπτυσμένου γούστου. Το πάστωμα των ψαριών προϋποθέτει μια ιδιαίτερη τεχνική, που εφαρμόζεται υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Λαμβάνει χώρα κατά βάση τον χειμώνα, όταν τα ψάρια είναι άφθονα, καλά θρεμμένα και παχύτερα. Οι καιρικές συνθήκες, η καθαριότητα, η ποιότητα του αλατιού και του ψαριού, όπως και το είδος και το μέγεθος του ψαριού, όλα τους παίζουν κομβικό ρόλο, αλλά η εμπειρία του ψαρά είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Τα αλίπαστα μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 40 ημέρες.

Τα παστά ψάρια της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι ένας γευστικός θησαυρός που συνδυάζει με έναν τρόπο μοναδικό τα ιδιαίτερα προϊόντα αυτού του πανέμορφου υδροβιότοπου: τα ψάρια και το αλάτι. Αρκεί να τα γευθείτε με λίγο λάδι και λεμόνι, συνοδεία ενός ποτηριού κρασιού ΠΟΠ/ΠΓΕ από τη Δυτική Ελλάδα και η απόλαυση θα σας πλημμυρίσει.

Ένας υδάτινος θησαυρός που σας περιμένει να τον ανακαλύψετε!