ΝΕΑ

Απολογιστική συνέντευξη Τύπου για την καμπάνια Western Greece Seafood

Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα για τον απολογισμό των εργασιών της καμπάνιας Western Greece Seafood. Συμμετείχαν όλοι οι φορείς οι οποίοι συνεργάστηκαν για την ανάδειξη και προώθηση των πολύτιμων αλιευμάτων της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όπως παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες της συνέντευξης Τύπου, η καμπάνια ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία: πραγματοποιήθηκαν συμμετοχές σε όλες τις προβλεπόμενες εκθέσεις σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για περισσότερους από 125 επαγγελματίες σε Γερμανία και Σαουδική Αραβία, τα social media συγκέντρωσαν περισσότερους από 10.000 followers, η ιστοσελίδα περισσότερες από 13.000 επισκέψεις και η συνολική online διαφήμιση είχε απήχηση (reach) μεγαλύτερη των 7.500.000 στις αγορές-στόχους. Η εντατική αυτή προσπάθεια δίνει ήδη καρπούς, καθώς τα εκλεκτά αλιεύματα της Αιτωλοακαρνανίας μπαίνουν δυναμικά στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Κεχαγιάς. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού χώρου της Αχαΐας, καθώς και των επιχειρήσεων παραγωγής και μεταποίησης αλιευμάτων.

 

Saudi Horeca 2023 – Ριάντ

Ο πέμπτος και τελευταίος σταθμός της καμπάνιας Western Greece Seafood ήταν το Ριάντ και η έκθεση Saudi Horeca. Από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου 2023, πλήθος επαγγελματιών και διαμορφωτών γνώμης επισκέφθηκε το περίπτερο της καμπάνιας για να ενημερωθεί σχετικά με τα εκλεκτά αλιεύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις επιχειρήσεις που τα παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται. Οι επισκέπτες είχαν εξάλλου την ευκαιρία να δοκιμάσουν λιχουδιές προετοιμασμένες με πρώτη ύλη από τις λιμνοθάλασσες της Αιτωλοακαρνανίας.

Η έκθεση συγκέντρωσε περισσότερους από 34.000 επισκέπτες από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία.

Παράλληλα, στις 27 Νοεμβρίου διοργανώθηκε προωθητική εκδήλωση της καμπάνιας στο πολυτελές εστιατόριο Billionaire, στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εισαγωγείς, αγοραστές και επαγγελματίες HORECA, καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο το οποίο περιελάμβανε μενού ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση από τους chefs του εστιατορίου, βασισμένο στα αλιεύματα της Δυτικής Ελλάδας.

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της καμπάνιας Western Greece Seafood

Στις 8 Νοεμβρίου 2023, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της καμπάνιας WESTERN GREECE SEAFOOD. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, φορείς οι οποίοι υλοποιούν από κοινού δράσεις προώθησης των εκλεκτών αλιευμάτων της Αιτωλοακαρνανίας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Μέσω αυτών των δράσεων, τα πολύτιμα προϊόντα που παράγονται και τυποποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τα αλίπαστα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, το χέλι, η αθερίνα Τριχωνίδας και η γάμπαρη Αμβρακικού, ταξιδεύουν στις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων παγκοσμίως, σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Σιγκαπούρη και Σαουδική Αραβία, και κερδίζουν τις καλύτερες εντυπώσεις ως delicatessen είδη.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, οι οποίοι ανέπτυξαν το πλαίσιο της στρατηγικής για την προώθηση των τοπικών αλιευμάτων, ενώ ακολούθησε παρουσίαση των υλοποιούμενων δράσεων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού χώρου της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των επιχειρήσεων παραγωγής και μεταποίησης αλιευμάτων.

ANUGA 2023 – Κολωνία

H καμπάνια Western Greece Seafood δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την ANUGA, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων παγκοσμίως, που διεξάγεται στην Κολωνία και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεθνή βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Από τις 7 έως και τις 11 Οκτωβρίου, στο εντυπωσιακό περίπτερο της καμπάνιας, οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τα εξαιρετικά αλιεύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και να δοκιμάσουν την εκλεκτή γεύση τους, σε συνταγές ειδικά προετοιμασμένες από τους chefs του εστιατορίου Toxotis Dusseldorf.

Η φετινή διοργάνωση της έκθεσης σημείωσε μεγάλη επιτυχία, επαναφέροντας την επισκεψιμότητα σε προ-covid επίπεδα, με περισσότερους από 7.900 εκθέτες από 118 χώρες και 140.000 επισκέπτες από 200 χώρες.

Η επιτυχημένη συμμετοχή της καμπάνιας Western Greece Seafood στην ANUGA 2023 ολοκληρώθηκε με μια ειδική προωθητική εκδήλωση στο εστιατόριο/delicatessen DELICATO, στις 10/10/2023. Στο πλαίσιό της, περισσότεροι από 40 επαγγελματίες από την Ευρώπη και Τρίτες Χώρες παρακολούθησαν live cooking show με την πρώτη ύλη να έρχεται απευθείας από τις μοναδικές λιμνοθάλασσες της Αιτωλοακαρνανίας.

Gastvrij Rotterdam 2023

Επόμενος σταθμός της καμπάνιας Western Greece Seafood ήταν το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της έκθεσης Gastvrij Rotterdam, μιας από τις σημαντικότερες εκθέσεις γαστρονομίας με έμφαση στον κλάδο HORECA. Από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023, επαγγελματίες από τρεις ηπείρους ήρθαν σε επαφή με την εξαιρετική γεύση και την υψηλή ποιότητα των αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πλήθος επισκεπτών όχι μόνο ενημερώθηκε για τις γαστρονομικές απολαύσεις της Δυτικής Ελλάδας, αλλά επιπλέον δοκίμασε τα αλιεύματα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου σε μοναδικές συνταγές των σεφ του ελληνικού εστιατορίου Irodion.

Η έκθεση έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, προσελκύοντας περισσότερους από 18.500 επαγγελματίες και 500 εκθέτες.

Seafood Expo Asia 2023 – Σιγκαπούρη

H καμπάνια Western Greece Seafood συνεχίζει το ταξίδι της. Μετά τη Νέα Υόρκη και την έκθεση Summer Fancy Food Show 2023, σειρά είχε η Σιγκαπούρη. Από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2023, τα εκλεκτά αλιεύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης Seafood Expo Asia, της ασιατικής εκδοχής της σημαντικότερης έκθεσης αλιευμάτων παγκοσμίως, της Seafood Expo. Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της καμπάνιας Western Greece Seafood, οι επισκέπτες είχαν μάλιστα την ευκαιρία να απολαύσουν πιάτα που πάντρευαν τους θαλασσινούς θησαυρούς της Δυτικής Ελλάδας με την ασιατική κουζίνα.

Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκθέτες από 31 χώρες, ενώ την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 4.000 επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και των αλιευμάτων από 70 χώρες.

Summer Fancy Food Show 2023 - New York

Πρώτος σταθμός της καμπάνιας Western Greece Seafood η Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή της στην εμπορική έκθεση Summer Fancy Food Show 2023, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών της Βορείου Αμερικής. Στην έκθεση, η οποία έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη από τις 25 έως 27 Ιουνίου 2023, συμμετείχαν περισσότεροι απο 1.800 εκθέτες από 27 χώρες, ενώ προσέλκυσε περισσότερους από 21.000 επισκέπτες.

Πλήθος επαγγελματιών επισκέφθηκε το περίπτερο της καμπάνιας Western Greece Seafood για τα προωθούμενα προϊόντα, αλλά και να τα απολαύσει σε μοναδικές συνταγές φτιαγμένες με μεράκι από τους σεφ της καμπάνιας.

Το έργο Western Greece Seafood έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση των εκλεκτών αλιευμάτων τα οποία παράγονται και τυποποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, η γάμπαρη Αμβρακικού, τα αλίπαστα της λιμνοθάλασσας, η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας και το χέλι.