Γάμπαρη Αμβρακικού

Η Melicertus kerathurus (ριγέ γαρίδα, γάμπαρη Αμβρακικού) είναι ένα είδος γαρίδας από την οικογένεια Penaeidae. Αναπαράγεται τους θερμότερους μήνες στα παράκτια νερά των εκβολών, ενώ τον χειμώνα φαίνεται να μεταναστεύει σε βαθύτερα ύδατα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη γαρίδας για την εμπορική αλιεία.

Η γάμπαρη Αμβρακικού είναι ένα ενδημικό είδος του κόλπου, κάτι που σημαίνει ότι αναπαράγεται και ολοκληρώνει τον βιολογικό της κύκλο στα νερά αυτού του εύφορου θαλασσινού τόπου – μια Μεσόγειος σε μικρογραφία! Η καλύτερη περίοδος ψαρέματός της ξεκινά από τις αρχές Μαΐου και φτάνει μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, ενώ τον Ιούλιο η αλίευση απαγορεύεται γιατί είναι η περίοδος αναπαραγωγής της. Οι βάρκες των ψαράδων, γνωστές ως «πριάρια», δεν έχουν καρίνα, και έτσι μπορούν να κινούνται εύκολα στις ρηχές ακτές του κόλπου. Οι αποστάσεις άλλωστε είναι μικρές. 

Οι γαρίδες του Αμβρακικού ξεχωρίζουν από τις άλλες γαρίδες, καθώς έχουν μεγάλες κεραίες, έντονες χρωματιστές ρίγες στη ράχη τους και μέγεθος που ξεπερνά τα δέκα εκατοστά. Είναι πολύ ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, με εκατοντάδες, κυριολεκτικά, πρωτεΐνες, ασβέστιο και χοληστερόλη. Έχουν εξάλλου πολύ χαμηλά λιπαρά. Πάνω απ’ όλα όμως, έχουν ακαταμάχητη γεύση, κι αυτό τις κάνει ξακουστές. Είναι πολύ γλυκές και τραγανές, και ο καλύτερος τρόπος να τις απολαύσει κανείς είναι ελαφριά ψημένες σε ανοιχτή φωτιά, ώστε να κρατήσουν τους χυμούς τους. Θα μοσχοβολήσουν θάλασσα και αλάτι… Το εύγευστο κρέας τους είναι βέβαια εξίσου νόστιμο και βραστό ή τηγανητό. Όταν η πρώτη ύλη έχει τέτοια χαρίσματα, ακόμα και η απλούστερη μαγειρική αρκεί για να την αναδείξει.

Η φήμη της ιδιαίτερης αυτής γαρίδας είναι άλλωστε τέτοια που μέχρι και ο θρυλικός James Bond θέλγεται από τις χάρες της στην ταινία Για τα Μάτια σου Μόνο!