Αιτωλοακαρνανία

Aitoloakarnania

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο µεγαλύτερος σε έκταση νοµός της Ελλάδας. Καταλαµβάνει το δυτικό τµήµα της Στερεάς Ελλάδας και είναι ένας από τους τρεις νοµούς της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας.

Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας είναι το Μεσολόγγι, µια πόλη που έχει µείνει στην ιστορία για την ηρωική έξοδο των υπερασπιστών του το 1826 και την ανεκτίµητη συµβολή της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην «Ιερή Πόλη» του Μεσολογγίου δεσπόζει η λιµνοθάλασσα, ένας σπάνιας οµορφιάς υδροβιότοπος µε τεράστια οικολογική σηµασία, που προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Συγχρόνως είναι ένα από τα σηµαντικότερα ιχθυοπαραγωγικά κέντρα της χώρας. Εδώ ψαρεύονται και συσκευάζονται εκλεκτά εδέσµατα που έχουν τύχει παγκόσµιας αναγνώρισης, όπως το περίφηµο αυγοτάραχο, χέλια και αλίπαστα ψάρια. Ο τόπος φηµίζεται και για το εξαιρετικής ποιότητας αλάτι από τις µεγαλύτερες αλυκές της χώρας.

Λίγο πιο βόρεια και ανατολικά του Μεσολογγίου βρίσκεται η λίµνη Τριχωνίδα, η µεγαλύτερη και γραφικότερη λίµνη της Ελλάδας, η οποία δίνει την εντύπωση θάλασσας µε αυτή την απέραντη ακτογραµµή που σφύζει από ζωή. Στα γλυκά νερά της φιλοξενεί την αθερίνα, ένα µινιόν ψάρι που όσο χάνει σε µέγεθος τόσο κερδίζει σε νοστιµιά. Η γαστρονοµία της περιοχής χρωστά πολλά και σε ένα άλλο κόσµηµα κάθε τραπεζιού, τη γάµπαρη Αµβρακικού. Η γαρίδα αυτή αφθονεί στον Αµβρακικό κόλπο, έναν άλλο περιβαλλοντικό θησαυρό του νοµού, µε φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα. Το συναρπαστικό σύµπαν της φύσης συµπληρώνουν πανέμορφα βουνά, όπως το Παναιτωλικό Όρος, και ποτάµια όπου ενδηµούν σπάνια είδη ψαριών και πουλιών, όπως ο Αχελώος και ο Εύηνος. Από την περιήγηση στην Αιτωλοακαρνανία δεν θα µπορούσε να λείπει η Ναύπακτος, µε το ενετικό λιµανάκι, το καλοδιατηρηµένο κάστρο και τα καλντερίµια της, ούτε και η Αµφιλοχία, µε το παραθαλάσσιο ροµαντικό σκηνικό και τα υπέροχα νεοκλασικά της.

Αχαΐα

Western Greece - Achaia

Η Αχαΐα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τµήµα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσά της είναι η Πάτρα. Τρίτη σε µέγεθος πόλη της Ελλάδας, ζωντανή και κοσµοπολίτικη, διαθέτει ένα από τα µεγαλύτερα λιµάνια της Μεσογείου και φηµίζεται για το   περίτεχνο και εντυπωσιακό καρναβάλι της.

Οι χάρες της Αχαΐας είναι αναρίθµητες. Η ασυναγώνιστη φυσική οµορφιά της είναι µία µόνο από αυτές. Ξεχωρίζουν τόσο η ακτογραµµή της, µε χρυσαφένιες ακρογιαλιές όπως η Καλογριά και η Λακόπετρα, όσο και οι καταπράσινοι ορεινοί της όγκοι, όπως ο Χελµός. Το φαράγγι του Βουραϊκού που διασχίζει ο περίφηµος Οδοντωτός και το Πλατανόδασος του Πλανητέρου είναι επίσης must-see για κάθε επισκέπτη.

Η περιήγησή µας στην αχαϊκή γη δεν θα µπορούσε να µην συµπεριλαµβάνει τα θρυλικά Καλάβρυτα. Τόπος που µαρτύρησε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, κρατάει σήµερα ζωντανή την ιστορική µνήµη µε το Μουσείο του Ολοκαυτώµατος. Πολύ κοντά στα Καλάβρυτα βρίσκεται και η Ιερή Μονή της Αγίας Λαύρας, σηµαντικό τοπόσηµο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η ταξιδιωτική εµπειρία στην Αχαΐα θα έµενε ανολοκλήρωτη χωρίς µια στάση στις τοπικές γεύσεις. Η Μαυροδάφνη, εκλεκτό τοπικό κρασί, η Τεντούρα, παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η µεγάλη ποικιλία γαλακτοκοµικών προϊόντων, µε κυριότερο τη φέτα Καλαβρύτων, καθώς και τα πατρινά λουκούµια, είναι όλα τους κοµµάτια ενός γαστρονοµικού παζλ που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Ηλεία

Western Greece - Ilia

Η Ηλεία µε πρωτεύουσα τον Πύργο εκτείνεται στη δυτική Πελοπόννησο. Καρδιά του νοµού είναι η Αρχαία Ολυµπία, ο µαγευτικός τόπος όπου γεννήθηκαν και τελούνταν κατά την αρχαιότητα οι Ολυµπιακοί Αγώνες. Στον επιβλητικό αυτόν αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο η Unesco έχει ανακηρύξει σε µνηµείο παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς, µπορείτε να θαυµάσετε το Ιερό της Αρχαίας Ολυµπίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυµπίας και το θεµατικό Μουσείο της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυµπιακών Αγώνων.

Την Ολυµπιακή Φλόγα που εκπέµπει αιώνια συναγωνίζεται σε λάµψη το βασίλειο της φύσης. Εντυπωσιακά τοπία µε µεγάλη ποικιλοµορφία θα σας συναρπάσουν: από τον ποταµό Νέδα µε τους απίστευτους καταρράκτες και τη λίµνη Καϊάφα µε τα ιαµατικά νερά της, προστατευόµενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000, µέχρι το αλησµόνητης οµορφιάς οικοσύστηµα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και το πυκνό δάσος της Φολόης. Και για τους λάτρεις της θάλασσας, οι παραλίες της Ηλείας είναι αστείρευτες και πανέµορφες. Η απέραντη παραλία Καϊάφα µε τις φανταστικές αµµοθίνες της, η κοσµοπολίτικη Κουρούτα, το Αρκούδι, η Γλύφα, η Σκαφιδιά… όλες τους είναι ακρογιαλιές που θα σας µείνουν αξέχαστες.

Η Ηλεία είναι εξάλλου ένας προικισµένος τόπος που παράγει γευστικότατα και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Σταφίδα, κρασί, ελαιόλαδο, χειροποίητα ζυµαρικά, σταφύλια, καρπούζια και φράουλες, όλα αυτά τα καλούδια της ηλειακής γης αποτελούν αποθέωση της γαστρονοµίας!